Friday, October 1, 2010

Cum să crești singur iarba de grâu și alți vlăstari pe pământ

   ·         Se pot crește următorii vlăstari pe stratul de pământ : grâu, floarea soarelui, mazăre, hrișcă (în ordinea valorii nutriționale).

    1.  Pune la înmuiat semințele 8 – 12 ore (încearcă să folosești apă pură, dacă nu cea de la robinet este acceptabilă).
    2.   Încollțește semințele 1 – 2 zile, până când apare o codiță de aprox.1/2 cm (perioada diferă în funcție de udare, temperatură/zonă) .
A)     Udă semințele de 3 ori pe zi. Ex : când te trezești, după muncă, înainte de culcare.
     3.       Plantează semințele pe deasupra pământului .
          a)      Poți cumpăra sol de la magazinele de flori (eventual netratat chimic) sau îl poți lua din pădure de sub stratul de frunze. Solul este important mai mult pentru susținerea plăntuțelor decât pentru conținutul lui.
           b)      Într-o tăviță găurită (cât să se scurgă bine apa) pune aprox. 2 cm de pământ.
           c)       Acoperă pământul cu semințe. Încearcă pe cât posibil să nu se suprapună, poziționate una lângă alta .
     4.       Udă semințele de 2/3  ori pe zi : 1 dată din abundență, cât să curgă apă din tăvițe, iar în rest poți folosi și o sticlă cu apă cu un cap tip spray.
     5.       Acoperă semințele în timpul germinării (primele 3, 4 zile) pentru a-și păstra umezeala. Cu o foaie de hârtie stropită sau cu o altă tăviță (până când plăntuța ridică singură capacul)
     6.       În aprox. a 5-a zi descoperă tăvițele și lasă-le într-o zonă unde să aibă aprox. 2 h de lumină indirectă/zi.
     7.       În a 7 a sau a 10a zi (în funcție de plantă, sezon, iarna poate dura până la 14 zile) recoltează plăntuța :
             -          Recoltează toată tava în același timp, a doua recoltă va fi cu 50-70 % mai slab nutrițional.
          -          Timpul de recoltare al grâului ar fi când începe să se desprindă un al doilea fir din primul . Spre exemplu la floarea soarelui timpul indicat ar fi când apare un al doilea rând de frunzulițe.

Sfaturi utile : - circularea aerului este foarte importantă : deschide o fereastră în preajma plăntuței sau folosește un ventilator.
Se poate păstra o săptămână în frigider sau dacă se folosesc pungile speciale pentru păstrarea legumelor chiar și 14 zile.
Mai multe informații : http://www.hippocratesgreenhouse.com/

Ustensile necesare pentru perioada germinării :   

        1.       Un vas unde se lasă la înmuiat semințele.
        2.       Momentul germinării (semințele doar se udă, în rest stau fără apă):
A) un pahar găurit în care se lasă la scurs (poate fi așezat în altul mai lat pentru susținere) - vezi poza .
b) un borcan la gura căruia se leagă un tifon. Se udă semințele , după care se întoarce cu capul în jos, ușor înclinat, la aprox.45 grade.
c) o sită cu suprafață mai mare și plată care se lasă la scurs .
d) săculeț de încolțit care se agață pentru a se scurge apa (ideal dacă este foarte rar pentru semințele foarte mici).
Personal pentru mai multe semințe prefer sitele: ca în cazul grâului si floarea soarelui,  hrișcă ș.a , iar păhărelele găurite pentru semințe precum fasole mung, schinduf, linte.

          ·        Încolțirea semințelor

Grupa A : fasole adzuki, fasole mung, linte întreagă (roșie și verde), schinduf, năut (garbanzo), dovleac, floarea soarelui decojite, mei, quinoa, * alte boabe, nuci sau legume
Grupa B : lucernă, broccoli, trifoi, muștar, usturoi, ceapă, ridiche ș.a

Înmuiere : A : 24 h
           B : 12 h
Încolțire : A : a se  uda de 3 x /zi timp de 2 zile
                     B : a se uda de 3 x / zi timp de 3 zile
Înverzire : A : nu este nevoie
          B : 3-4 zile, a se  uda foarte bine de 3 x pe zi. Lăsate în lumină indirectă ; pot fi puse pe o tăviță , o sită sau un prosop .

     ·         Informațiile sunt o parte culese din cadrul cursurilor de la Institutul de Sănătate Hippocrate din Florida si o parte din proprie experienta.


          Mult succes la inverzit :)


8 comments:

 1. Perfect, multumim mult! eu una trec la treaba

  ReplyDelete
 2. Bravo alia, sper sa ai o productie bogata :).
  Da-mi de veste sa vedem cum ti-au iesit .

  ReplyDelete
 3. Salut Laura,
  Am descoperit si eu blogul tau astazi dupa ce am consumat de cateva ori vlastarii de la casa Rawz pe care am inteles ca tu ii furnizezi :)
  Ma apuc si eu de azi!
  Multumesc mult pentru inspiratie! Esti extraordinara :) Keep up the good work!

  ReplyDelete
 4. Intrebare: stii daca exista un maxim de vlastari pe care ii poti manca zilnic? Din cate stiu eu e bine sa-i alternezi dar ma intreb daca poti manca de exemplu numai greens o zi intreaga? Am frigiderul plin de urzici, floarea soarelui, menta, patrunjel, salata si spanac si as manca de toate, dar mi-e sa nu exagerez :D
  Mersi!

  ReplyDelete
 5. Buna Teo,

  Am auzit si eu ideea cu toxinele pe care le poate consuma o planta .. si ca d-aia ar fi bine sa le alternezi .. si pare real, insa eu consum aproape zilnic vlastari de fl.soarelui, cam din iunie regulat si inca n-am patit nimic . Mai alternez cu vlastari de mazare. Si ceea ce alternez sunt frunzele verzi > azi morcov, apoi telina, spanac etc.
  Mananca cat simti, mie corpul deja imi spune. Poti sa-ti faci suc .. si atunci se absoarbe mult mai repede...sau spre ex. eu mi-am facut ciorbita de urzici ieri la blender :).

  Succes la inverzit :) .

  ReplyDelete
 6. Am facut si noi cateva incercari acasa cu cultivarea ierbii de grau si a vlastarilor de floarea soarelui si de fiecare data ne-au invadat musculitele. Este foarte neplacut. Musculitele apar chiar si cand incercam sa incoltim graul. Cum se poate rezolva problema musculitelor ? Tu nu te-ai confruntat cu aceasta problema, sau cei de la Institutul Hippocrate ? (Dani din Baia Mare)

  ReplyDelete
 7. Buna Dani,

  Ne-am confruntat la inceput in perioada verii ... cand am incercat sa aerisim cat mai bine spatiu, chiar si cu un ventilator . Din cate stiu musculitele vin la mucegai, deci trebuie avut grija sa fie udate bine plantutele si sa aiba unde sa se scurga apa bine, bine .
  Noi am pus o banda din aceea de muste undeva aproape si se lipeau de ea :) . dar nu am avut mult timp probleme, o s-o mai intreb si pe mama, poate ea isi aminteste cum am rezolvat.
  Dar in primul rand ... ventilarea aerului .

  ReplyDelete
 8. buna laura. vreau sa te intreb si eu de unde pot cumpara aceste tavite pentru iarba de grau? multumesc mult

  ReplyDelete