1. Pe de o parte pentru a respecta combinarea corecta a alimentelor in cadrul digestiei, deserturile crude (si chiar cele gatite) nu pot exista sub forma nuci, seminte + fructe deoarece fructele se digera mult mai repede decat nucile ceea ce va ingreuna cu mult digestia, pentru un gust minunat este posibil dar nu si pentru protejarea organismului.
2. Daca iti doresti sa aduci o restrictie cat mai mare in zona zaharurilor (chiar si a celor naturale provenite din fructe, miere) pentru evitarea proliferarii celulelor canceroase, sau in tratarea candidelor, din start elimini fructele si mierea.
3. Siropul de artar este tratat termic, la fel si cel de agave - care in plus am inteles ca este pro inflamatiilor (o sa caut niste surse mai exacte).
Mai multe detalii : http://www.living-foods.com/articles/agave.html
Pareri despre indulcitori : http://www.romaniaraw.ro/nectarul-de-agave-crud-sirop-de-artar-crud-miere-t53.html
4. Ne ramane stevia, vanilia (iar mai nou testez combinatii cu morcov si sfecla in speranta ca nu au o cantitate f concentrata de zaharuri) .
In concluzie ... un calvar daca vrei sa-ti faci o prajiturica gustoasa si perfect acceptata de corp .
Pentru cei care nu vor sa aiba restrictii "zaharoase" cea mai buna "prajitura" lasata pe pamant este fructul intreg, obtinut din culturi bio..
Toate acestea fiind spuse, voi incerca sa adun din auzite si incercate retetele "cheie".
I. Negrese :
- > mostra din cadrul cursului de gatit al Renatei, bucatareasa la Institutul Hippocrate / Florida.
Compozitie : - 2 C (cani) 1/2 nuci (inmuiate aprox. 8 h, apoi deshidratate, uscate pentru un gust mai bun)
- 3-4 L. (linguri) pudra de roscove (carob) ;
- 1 L. vanilie (sau dupa gust / vanilia aduce un plus gustului dulce)
- 1/2 capac de extract de stevie (*) ;
- 1 L. de apa
(*) este vorba de planta stevia rebaudiana (mai multe detalii : http://en.wikipedia.org/wiki/Stevia)
Preparare : nucile se maruntesc in robotul de bucatarie, dupa care se adauga restul ingredientelor. Rezultatul ar trebui sa arate cam asa :
- 1 /2 capac extract stevie
- 2 C. (cani) nuci de cedru / sau macademia (inmuiate)
- 1 C. apa (sau chiar mai putin) / sau apa de nuca de cocos
- 4 L. unt de nuca de cocos (****eu am pus ulei cand n-am avut)
- 1 L. lecitina
Ingredientele de proceseaza la blender , compozitia rezultata se baga la frigider pentru 4 ore.
**** O alternativa la untul de nuca de cocos ar mai fi folosirea algelor agar-agar : 2 L. dizolvate in 1 C. de apa fiarta.
Mie mi au placut foarte mult, am ramas surprinsa ca poate exista ceva atat de bun , indulcit doar cu stevie si vanilie. Cand am ajuns acasa, am incercat si eu reteta si rezultatele au fost aceleasi desi nu am avut nici unt de cocos nici lecitina.
Multumirile i le acordam Renatei pentru minunatul curs tinut cu drag in prorpia casa. :)
Arata delicios. Laura, cine e Renata? Sunt interesata sa adun mai multi raw foodisti impreuna, si cum afli de cineva anunta-ma. Merci!
ReplyDeleteArata minunat si sunt convinsa ca sunt si foarte bune!
ReplyDeleteMultzam de reteta1
pt.Ligia : Renata este bucatareasa la Institutul Hippocrate, tine in aprticular si cursuri de gatit. Este o persoana minunata si are idei foarte gustoase :) .
ReplyDeleteDraga Laura,
ReplyDeleteTrebuie sa iau neaparat legatura cu tine, este cu adevarat o chestiune de viata si de moarte, te rog din suflet, poti sa ma contactezi pe hranaviero@googlemail.com? Multumesc mult!!
Mimi ti-am raspuns pe mail .
ReplyDeleteStevia aia e oribila la gust, iar ca sa indulcesti cu adevarat trebuie sa pui ceva mai mult...si schimba gustul ingredientelor.
ReplyDeletePfff, sa inteleg ca alt indulcitor nu e bun.
Da, nici pe mine nu prea ma satisface in general stevia :) . Insa la reteta asta in combinatie cu vanilia - care e si ea o alternativa la indulcire, nu se sesizeaza.
ReplyDeleteCa indulcitor bun : fructele, sau mierea cruda din surse sigure dar in cantitati f mici .
Insa eu ma mai tin o perioada departe de f multe zaharuri pana imi refac bine organismul.
Siropul de artar ar mai fi, insa este fiert la temperaturi f ridicate, nu cred ca elimina compusi toxici, iar in cantitati f mici, ocazional e mai ok.
Untul de cocos iarasi duce spre dulce.
Eu insa raman la ideea de fructe proaspete netratate chimic.
Ma bazam pe siropul de agave ca are un indice glicemic mic. Cel de artar face ravagii cu insulina, deci ocazional...cand nu am agave. Insa, din cate vad eu, trebuie sa spun adio la indulcitori.
ReplyDeleteO alta varianta ar fi fructele uscate...sau zeama in care le-am hidratat ca e dulce, dulce...
Mierea trebuie s-o consumi singura...nu merge combinata cu nimic, se produc ceva reactii naspa.Ca sa nu mai spun ca baloneaza daca se asociaza...deci e clar, nimic nu mai indulceste "bine"
Laura,
ReplyDeleteTi-am citit povestea...mi-au dat lacrimile incat nu mai vedeam ultimele randuri. Insa, am continuat. Nu pot sa spun altceva decat ca te felicit, esti tare si asa sa ramai.
Imi plac oamenii puternici, mai ales cei ambitiosi, cum esti tu.
Sanatate multa si noroc.
Te imbratisez,
CaMi.
Multumesc Cami pentru urari si incurajari. SI eu iti doresc multa sanatate si numai bine :) si ... descoperirea unui indulcitor pe cinste :D .
ReplyDeleteCat despre agave, citeste si aici : http://www.living-foods.com/articles/agave.html
si aici alte pareri :
http://www.romaniaraw.ro/nectarul-de-agave-crud-sirop-de-artar-crud-miere-t53.html
Sa inteleg ca mierea ramane...si de la sursa sigura! Mersi de link-uri...niciodata nu am citit de acest sirop, ca nu e ceea ce pare.
ReplyDeleteCat despre indulcire, ramane si varianta cu fructe uscate, apa in care s-au hidratat.
Astept noi postari, poate iti faci timp.
Numai bine!
Eu sunt de parerea - fructe - pe cat posibil proaspete si bine coapte. Cred ca ar fi sursa cea mai accesibila.
ReplyDeleteMai ales ideea cu apa in care s-au hidratat fructele, nu am incercat, dar cred ca e o idee buna.
Mierea am inteles ca are si multe lucruri bune, enzime, insa totusi nu tb consumata in cantitati mari.
Pentru preparari e un cerc vicios .. fructele nu le poti combina cu orice, nici miere si asa mai departe.
Fructul singur :) sau smoothie din fructe, budinca (avocado este chesia plus un fruct sub acid).