Friday, August 6, 2010

Masa “á la” Hippocrates Health Institute




“O parte integrala a succesului acestui program de 3 saptamani se datoreaza modului in care preparam mancarea. Esentialul este sa pastram fortele bioactive prezente in vegetalele , fructele, nucile, semintele, cerealele si legumele crude, vii. Dieta de la Hippocrate consta in 80% crud, 20% gatit pentru a-ti usura tranzitia de la gatit la crud. 100% crud este recomandat pentru cei care incearca sa-si resolve anumite probleme de sanatate”
Cateva sugestii pentru a iti asigura beneficii maxime din fiecare masa hranitoare (din ceea ce continea bufetul de la Institutul Hippocrate):
1.
- Plantutele verzi (provenite prin incoltire , vlastari = “sprouts”) ar trebui sa fie principalul fel in farfuria ta pentru ca ele sunt cele mai bogate nutritional. Spre exemplu, vlastarii de floarea soarelui reprezinta o protein complete. Contin toti amino acizii de care are nevoie corpul tau. Plantutele de hrisca si de mazare sulce vin imediat dupa fl.soarelui cand vine vorba de nutritive totala. Pe langa acestia mai poti folosii lastarii crescuti fara pamant de : trifoi, schinduf, mung, broccoli, ridiche
- Cand iti umplii farfuria, vlastarii sa fie in central farfuriei.
2. Boabele incoltite contin mai multe fibre, astfel ca se recomanda doar una sau 2 linguri pline la fiecare masa ; insa poti manca si mai multe daca doresti ..
3. Diferite vegetale organice sau diferite preparate (combinatii) care respecta combinarea mancarurilor.
4. Ia o lingura de varza murata la fiecare masa. Contine enzyme digestive importante si probiotice, care reprezinta bacteria “prietenoase” care ajuta la ridicarea sistemului imunitar. Varza murata se facea acolo la Institut, fara sare sau otet, doar varza fermentata (o sa revin cu un post cu procedura exacta)
5. Nu se foloseste sare sau otet. Nu se gaseau nici la buffet nici in preparatele din bucatarie. Ca inlocuitori se foloseau algele marine (kelp, dulse). Sunt cele mai bune surse de minerale si ajuta la eliminarea toxinelor si a radiatiilor din corp. A se folosi la fiecare masa pentru a beneficia de aceste beneficii. Se foloseste suc de lamaia sau lamiae verde in loc de otet pentru ca acesta impiedica sau incetineste digestia.
6. Mancarea cruda contine foarte multa apa, aprox. 75-85%, astfel ca este multa umezeala in mancare pentru procesul digestive. Se recomanda a nu se bea apa sau suc cu 15-30 min. inainte de orice masa, in timpul mesei si la cel putin 1 ora si jumatate dupa masa. Apa dilueaza sucurile digestive care sunt secretate in stomac si in intestine. Daca bei apa in timpul mesei, o parte din mancare va ramane nedigerata, astfel ca te va priva de la important nutrient. Corpul tau va incerca sa remedieze deprivarea secretand mai mult acid hidroclorhidric care duce la arsuri si in sfarsit , chair la ulcer din cauza excesului de aciditate din tractul digestive.
7. Micul de jun (engl. “break” + “fast”) era servit pentru majoritatea celor veniti la Institut la ora 9 AM . Acesta consta in suc verde facut din castravete, astfel ca ii oferea corpului mai mult timp pentru curatare. Se recomanda totodata un shot de 50ml de suc de grau verde (“the BEST way to start your day and “break-a-fast” ”). Cei cu anumite problem primeau cereal crude (precum hrisca inmuiata si dehidratata) sau gatite.
8. In cursul unei saptamani se prepara ca mancare :
- 2 zile pe sapt. : mancare gatita (duminica si vinerea seara : eu am intalnit mancare de fasole sau un fel de foaie tortilla).
- 2 zile /sapt. Zi de avocado (luni, duminica)
- 2 zile/sapt. Zi de nuci si seminte (marti si vineri)
- 2 zile/ sapt. Zi de carbohidrati-amidonoase incoltite (joi, duminica)
- miercuri : post cu sucuri , iar seara supa cruda .
Exemple de posibilitati supe gatite si crude :
- Supa din dovleac-unt de nuci
- Supa cruda gumbo-cu vegetale (tocanita cred)
- Supa crema de broccoli
- Supa verde
- Supa de pepene
- Supa de conopida + curry
- Supa crema de asparagus
- Gazpacho crud
- Supa cruda Nikolai
- Supa de mazare despicata
- Supa de fasole Tuscan
Zi de avocado :
- Guacamole
- Salata cu Frunze si avocado
- Burrito/tacos si cereal incoltie cu avocado
- Avocado umpluti
- Avocado salsa
- Avocado nori rolls
Ziua de nuci/seminte :
- Pate de nuci
- Pad Thai Noodle (paste)
- Salata greceasca cu branza din seminte
- Tacos cu nuci
- “Nut meat loaf “ (delicios)
- Pizza cruda
Alte posibilitati ca “entree”
- Vegetale cu susan Julienne
- Hummus
- Salata Caesar
- Asparagus cu sos olandez
- Ciuperci marinate
- Cartof dulce si kale
- Salata oriental
- Jambalaya vegetala
- Salata de vegetale radacinoase
- Vegetale dehidratate Ha-Bobs
- Rucola si nuci pecan
- Mix de Frunze, ardei si porumb
- Quinoa incoltita – tabouli
- Curry si mix de vegetale
- Pesto-vegetale
Sosuri:
- Pesto
- Tahini din ardei rosii
- Avocado crema + ierburi
- Ardei galben dressing
- Crema italieneasca
- Ierburi frantuzesti
- tarhon crema
- pastarnac + ardei rosu
- nuci de cedru
- ardei rosu si marar
- lamiae si ulei de masline
Altele : - varza murata Hippocrate
- ardei rosii
- dulse (alge de mare rosii)
- salata verde
- sprouts –mix
- porumb pe cocean
- masline negre
- castraveti
ceapa / ceapa verde                                    
2. 3.                                               
44.5.

8. 



-

Am incercat sa le asezez omeneste si in ordinea in care era asezata mancarea  - conta pentru ca mancarea respectiva trebuia sa predomine in farfurie, insa functiile blogului nu prea m-au ascultat astazi, o sa incerc sa le mai asez .

** Nr. 3 era un mini bar separat cu codimente, soia fermentata : Braggs, Nama Shoya ; alge pudra : kelp si dulse ; pudra de usturoi cu alge ; usturoi crud ; scortisoara ; ardei iute - cayenne s.a

7 comments:

  1. Eu am o nelemaurire : daca omul recomanda maxim 5 % grasimi, cum se potriveste cu 2 zile/ saptamana avocado, si cu 2 zile/ saptamana seminte ? Ca asta inseamna grasime fara numar ...

    Ce este crema italieneasca ? Dar sosul olandez ?

    ReplyDelete
  2. nu ai inteles (poate nu am explicat eu cum trebuie0... asa structurau ei masa pe saptamana .. tu nu esti obligat sa mananci in ziua aia avocado sau seminte ... erau de toate pt.toti ..pt. ca unii stateau 1 sapt..altii mai mult, altii doar in trecere , intelegi ? Ca doar puneau si fructe in 2 dimineti /saptamana, asta nu inseamna ca am si mancat...

    O sa caut sa vad daca exista retele in brosurica pe care o am ... nu ne-au prezentat tot potentialul lor de retete, eu le-am scris din carticica, insa ma interesez.

    ReplyDelete
  3. Dar fiecare persoana avea facut un meniu pe hartie, de catre institut, sau nu ?

    ReplyDelete
  4. Pai in a doua zi de la sosire faceai analize de sange iar apoi aveai consultatie cu doctorii . In functie de diagnostic si probleme aveai anumite interdictii personalizate : ce sa eviti si un eventual tratament, de exemplu am vazut ca cei cu artrita aveau de baut apa de in , de mancat usturoi, un mar .. ceva de genu' . Sau anumiti oameni aveau dimineata cu prescriptie voie sa ceara de la bucatarie cereale la micul dejun, sau unii primeau extra nuci . In rest ideea de baza a mancarii era la fel.
    In legatura cu bufetul .. veneau si oameni din exterior la pranz sa manance acolo chiar daca nu faceau programul. Cred ca am poze cu bufetul, le postez ca sa-ti faci o idee.

    ReplyDelete
  5. Multumim mult pentru informatii!

    ReplyDelete
  6. cu multa placere, o sa incerc sa mai postez cand am timp ce ar putea fi interesant.

    ReplyDelete
  7. Poti sa ne spui cum se prepara varza murata fara sare si fara otet ? Acum e sezonul pentru a pune varza la murat si am dori sa incercam si noi o varianta fara sare.

    ReplyDelete